Aksona Hakkında

Aksona’yı Bodrum da ustaların ustası Ziya Güvendiren, 1962 yılında kendisi için inşa etmiştir. Teknenin ilk ismi Şafak’tır. Boyu sekiz buçuk metre eni iki doksan olan muhteşem bir tirhandildir.

Tekne bir süre Ziya Usta tarafından kullanılır. Daha sonra Bodrum’un ünlü kaptanlarından Manara İsmail tarafından balıkçılık yapmak üzere Mersin’e götürülür. Akdeniz’de Lahos avcılığında kullanılır ve Bozburun’a satılır. Burada uzun yıllar sünger avcılığında kullanır. Buradan da Yalıkavak’ ın ünlü sünger avcılarından Mehmet Beyazıt tarafından satın alınır. Teknenin bir sonraki sahibi Türkbükü’nden Mustafa Dolu’dur. Tekneyi 1981 Şubat’ında Aksona satın alır. Torba’da bulunan Kara Oktay’ın tersanesinde bakımını yaptırır.

Aksona bundan sonrasını şöyle anlatır:

Adını bir dilekçe ile değiştirip gemi siciline kayıt yaptırdım. Bu günden sonrada benim adım Aksona Mehmet olarak kayıtlara geçti. Ben de bu büyük ustanın emanetine, çocuklarıma baktığım gibi baktım ve onu her zaman büyük bir aşkla sevdim; adeta onunla bütünleştim. O, benim için canlı bir varlık oldu. Aksona, ulusal televizyon kanallarında ve birçok dünya televizyonlarında önemli denizcilik belgesellerinde de yerini aldı. Yüreği dfeniz sevgisiyle dolu herkesin sevgilisi olarak gönüllerde yer etti. Şu anda her zamanki yerinde demirli olarak durmakta olup yüreği deniz sevgisi ile dolu herkese hizmete hazırdır.

Aksona Mehmet-